36. Pozorišni susreti Brčko – Počela teatarska čarolija

22.11.2019. „Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja“ Narodnog pozorišta RS iz Banje Luke, nastala pod autorskom palicom Ive Brešana u režiji Nikole Pejakovića, u Brčkom su sinoć zvanično otvoreni 36. Pozorišni susreti BiH.

Image for news

Prije nego je zavjesa podignuta, na pozornicu je izašao gradonačelnik Siniša Milić, pozdravivši sve te, između ostalog, potvrdivši da je sve spremno za teatarsku čaroliju Brčko distrikta BiH.

„Ovo je jedinstvena pozorišna smotra jer okuplja, između ostalog, najvažnija ostvarenja pozorišnih kuća iz regije koje, kako sam i čuo od selektora, prepoznaju jedan dobar Festival i predstave rade prema kriterijima da bi mogli da uzmu učešće na Susretima. Za ovu godinu možda imamo i najintrigantniji tematski okvir u kojem su postavljene predstave, zatočene u prošlosti, a u kojima preovladava karakter balkanskog čovjeka“, rekao je Milić.

Prisutnima se sinoć obratio i direktor Susreta Jakov Amidžić, kazavši da nas čeka dobar festival.

„Selektor prof. Vlado Kerošević uradio je izuzetan posao tako da moram upozoriti publiku da će imati izuzetan kulturni događaj, ali i iznenađenja, od kojih ćemo imati i predstavu od tri sata s pauzama. Sve u svemu, ove godine imamo dobru ponudu“, rekao je Amidžić.

Šekspirov Hamlet u ruhu Dalmatinske zagore, tipično brešanovski, zaigrao je u sastavu osmočlanog glumačkog ansambla u sastavu: Željko Erkić, Aleksandar Stojković Piksi, Ljubiša Savanović, Željko Stjepanović, Vladimir Đorđević, Slađana Zrnić, Nataša Perić i Danilo Kerkez.

Večeras, druge večeri Festivala, na repertoaru je predstava Sarajevskog ratnog teatra SARTR „Majka ili sve lutke idu u raj“ Nedžme Čizmo u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović. Predstava je u 19.30 sati u Domu kulture.

Prateći program nastavlja promocijom knjige „Izabrane drame“ Ljubice Ostojić u 17.00 sati, te sat vremena kasnije i promocijom knjige „Lir, bivši kralj“ Žarka Milenića.