Osnovica za obračun plate zaposlenika budžetskih korisnika utvrđena u iznosu od 900,00 KM

17.1.2024. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na 34. redovnoj sjednici na prijedlog Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH usvojila Odluku o visini osnovice za obračun plata zaposlenika budžetskih korisnika Brčko distrikta BiH. Visina osnovice za obračun plata zaposlenika budžetskih korisnika utvrđuje se u iznosu od 900,00 KM.

Image for news

Ovom odlukom utvrđena je visina osnovice za obračun plata zaposlenih u organima javne uprave i institucijama Brčko distrikta BiH, zaposlenih u Pravosuđu Brčko distrikta BiH, Policiji Brčko distrikta BiH, korisnicima budžetskih sredstava u Skupštini Brčko distrikta BiH, Izbornoj komisiji Brčko distrikta BiH i Uredu za reviziju javne uprave i institucija Brčko distrikta BiH za 2024. godinu.

„S obzirom na to da je Vlada RS-a donijela odluku o visini najniže plate u RS-u u 2024. godini u visini od 900,00 KM te ova plata predstavlja višu najnižu platu u entitetima, potrebno je izvršiti usklađivanje osnovice za obračun plata s ovim iznosom“, istakla je direktorica Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Janja Geljić.

Ova odluka primjenjuje se na obračun plate za naredni mjesec od dana usvajanja Odluke o izmjeni Budžeta Brčko distrikta BiH za 2024. godinu.

Članovi Vlade su na današnjoj sjednici odobrili amandmane na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji Brčko distrikta BiH. Navedeni nacrt zakona danas se nalazi na dnevnom redu Skupštine Brčko distrikta BiH.

Usvojena je Odluka o utvrđivanju naknade za obavljanje posebnih poslova u organima javne uprave.

Na prijedlog Odjeljenja za javni registar, Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose, Odjeljenja za obrazovanje, Odjeljenja za komunalne poslove i Ureda za upravljanje javnom imovinom razmatrani su i izvještaji o zaključenim ugovorima, ugovorenim poslovima, utrošenim sredstvima i rezultatima provedene analize i ocjene efektivnosti i efikasnosti obavljenih poslova u 2023. godini.