Brčko distrikt BiH domaćin sastanka Upravnog odbora BiH ESAP 2030+

28.03.2022. Upravni odbor BiH ESAP 2030+ danas je u brčanskoj Gradskoj vijećnici održao svoj četvrti sastanak, kojem su prisustvovali gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić, predstavnici Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose te predstavnici entitetskih ministarstava za zaštitu životne sredine i organizatori sastanka iz Štokholmskog instituta za zaštitu životne sredine, na temu izrade Strategije zaštite životne sredine i Akcionog plana 2030+.

Image for news

Nakon uvodnih riječi, prisutni su se osvrnuli na realizovane projektne aktivnosti, podsjetivši se da izrada ovog dokumenta dostiže svoju završnu fazu, a prethodno je nadležnim institucijama dostavljena radna verzija dokumenta te su članovi radnih grupa dali svoje primjedbe i sugestije na sadržaj istog. Oni su se podsjetili na važnost što bolje i kvalitetnije izrade ovog dokumenta, budući da će njegovim usvajanjem od strane Vijeća ministara BiH biti omogućeno povlačenje finansijskih sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu, posebno za rješavanje velikih infrastrukturnih projekata. Shodno tome, na sastanku su pregledane preostale planirane aktivnosti, a procijenjeno je da će se usvajanje ovog dokumenta biti do kraja godine.

Podsjetimo, uz finansijsku podršku Švedske ambasade, pokrenuta je izrada Strategije zaštite životne sredine i Akcionog plana 2030+ na državnom, entitetskom i nivou Brčko distrikta Bosne i Hercegovine za period od 10 godina, čiji je nosilac izrade Štokholmski institut za zaštitu životne sredine (SEI). Ovaj dokument podijeljen je na sedam tematskih cjelina, a odnosi se na upravljanje vodama, otpadom, zaštitom prirode, zraka i zemljišta, upravljanje hemikalijama, upravljanje šumama, rodna ravnopravnost, kao i buka i vibracije u životnoj sredini.