Usvojen Nacrt Zakona o izmjenama Zakona o Vladi Brčko distrikta BiH

5.6.2017. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na nastavku 14. redovne sjednice Nacrt Zakona o izmjenama zakona o Vladi Brčko distrikta BiH i uputila ga u daljnju skupštinsku proceduru.

Image for news

Na ovaj način Zakon o Vladi Brčko distrikta BiH usklađuje se sa Statutom Brčko distrikta BiH koji je preuzeo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a koja predviđa i presumpciju nevinosti, s obzirom da je dosadašnje zakonsko rješenje da je član Vlade automatski bio razriješen sa svoje funkcije u slučaju potvrđivanja optužnice, bilo zastupljen samo u Brčko distriktu BiH u odnosu na državu i regiju. Spomenuti zakon usklađuje se i sa zakonskim rješenjima koja se primjenjuju u entitetima, na nivou Vijeća ministara BiH, kao i sa Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koji je krovna organizacija u oblasti pravosuđa, a koji također na isti način predviđa razrješenje svoga člana u slučaju donošenja pravosnažne osuđujuće presude.

sinisa mil

„Dosadašnje zakonsko rješenje je ostavljalo prostor za zloupotrebe ove odredbe i to se u mnogo navrata i činilo u prethodnom periodu, čime je bio destabilizovan rad Vlade. Takvi slučajevi su Brčko distrikt BiH koštali znatnih finansijskih sredstava, jer je dosta onih koji su zbog ove zakonske odredbe bili prinuđeni da odstupe sa svojih funkcija, a kasnije u sudskom postupku su potvrdili svoju nevinost, zbog čega je Distrikt morao platiti stotine hiljada maraka na naknadu štete. Mislim da nije u pitanju ništa revolucionarno i što bi moglo ugroziti ostvarivanje pravde, jer sudski postupci teku nezavisno od toga kakva su administrativna rješenja u Vladi“, istakao je gradonačelnik Siniša Milić. 

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na prijedlog Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Strategiju reforme upravljanja javnim finansijama Brčko distrikta BiH za period od 2017. do 2020. godine, kao i Prijedlog Zaključka o davanju ovlaštenja Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge, Banja Luka, RJ Brčko, za izdavanje potvrde o statusu računa stare devizne štednje. 

Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje usvojen je niz zaključaka koji se odnose na davanje saglasnosti za sljedeće odluke:

- Prijedlog Odluke o vrsti i visini naknade Komisiji za priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja za učestvovanje u radu van radnog vremena;

- Prijedlog Odluke o vrsti i visini naknade Komisiji za polaganje stručnog ispita za rad u nastavi nastavnika, stručnih saradnika i saradnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama i odgajatelja u predškolskim ustanovama Brčko distrikta BiH za učešće u radu van radnog vremena;

- Prijedlog Odluke o vrsti i visini naknade Komisiji za provođenje predavanja i ispita za sticanje zvanja instruktor vožnje, licenci predavača teoretske nastave, ispitivača iz teoretskog dijela ispita i ispitivača iz upravljanja motornim vozilima, provođenja kontinuiranog stručnog usavršavanja, kontinuirano praćenje i analiza stanja sigurnosti saobraćaja u neposrednoj blizini škola i vrtića, rješavanje po zahtjevima učenika, roditelja učenika, škola, za prevoz učenika koji nisu obuhvaćeni planom prevoza za učestvovanje u radu van radnog vremena;

- Prijedlog Odluke o vrsti i visini naknade stručnom organu za kontrolu i nadzor nad provođenjem propisa za osposobljavanje kandidata za vozača motornih vozila i polaganje vozačkog ispita;

- Prijedlog Odluke o vrsti i visini naknade za polaganje vozačkih ispita za učestvovanje van radnog vremena.

Članovi Vlade usvojili su zaključak o davanju saglasnosti na podnošenje aplikacije za članstvo BiH u OESD-u. Usvojen je i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za polaganje stručnog ispita za profesionalnog i industrijskog vatrogasca i rukovodioca akcije gašenja požara u profesionalnom industrijskom vatrogastvu.