130. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

20.7.2016. Na vanrednoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je zaključak kojim je podržan Amandman kluba poslanika SDS-a na Prijedlog Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine u Brčko distriktu BiH.

Image for news
„Amandman na Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine tretira pitanje kada sud propituje ispravnost posjedovanja imovine i status nekretnine u prethodnoj fazi dok se ne donese konačna sudska presuda za koju se ne zna kakva će biti i da li je vlasnik zaista na legalan način stekao neku nekretninu ili će se dokazati da je ista stečena na nelegalan način. U tom vremenskom periodu ta imovina i dalje ostaje vlasništvo i na raspolaganje vlasniku imovine do konačne sudske presude“, objasnio je nakon sjednice zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

On je istakao da su ranije prakse bile da kada se izuzme neka nepokretna imovina onda država ili neki državni organ upravlja tom imovinom i nastaju veći troškovi državi za čuvanje nego li što je sama vrijednost te nekretnine.

„U ovoj varijanti nastoji se sačuvati i finansijski interes Distrikta kako se do konačne sudske presude ta imovina ne bi mogla dalje otuđiti. Njome se može raspolagati i domaćinski upravljati, ali onaj ko je njen vlasnik ne može njom dalje prometovati sve do konačne sudske presude, a ukoliko se utvrdi da je imovina eventualno stečena na nelegalan način onda država pristupa trajnom izuzimanju te imovine“, precizirao je zamjenik gradonačelnika Kadrić.

Ovaj zakon pripada setu antikorupcijskih zakona koji je rađen u zajedničkoj koordinaciji s predstavnicima DelegacijeEvropske unije koji bi na narednom skupštinskom zasjedanju trebao biti konačno usvojen, nakon čega stupa na snagu.

Upitan od strane predstavnika medija zamjenik gradonačelnika Kadrić također je izjavio da će Vlada Brčko distrikta BiH do petka razmotriti pristigle amandmane na prijedlog Budžeta Brčko distrikta BiH za 2016. godinu kako bi se isti našao na narednom skupštinskom zasjedanju krajem ovog mjeseca.